Tietoa etäluentamittareista

Etäluettavat mittarit mittaavat sähkönkulutusta sekä keräävät tietoa jännitteen laadusta ja mahdollisista sähkökatkoista. Etäluettavaa sähkömittaria ei tarvitse käydä lukemassa paikan päällä ja sen toimintoja ohjataan etäyhteyden kautta. 

Mannerheimintie, tiellä näkyy ratikka ja käveleviä ihmisiä

Etäluettavat mittarit

Sähkösopimusten alkamiseen ja päättämiseen liittyvissä sähköjen kytkennöissä ja katkaisuissa sähköt voidaan kytkeä päälle tai pois etäyhteyden kautta. Sähköt kytketään ja katkaistaan automaattisesti sähkösopimusten voimassaoloaikojen mukaisesti. Jos sinulla on sopimus alkanut ja olet saanut sähköjen kytkennästä tekstiviestin, toimi alla olevan linkin takaa löytyvien ohjeiden mukaisesti.

Kytke sähköt tekstiviestillä

Henkilö selaa Yritys Helen -palvelua tabletilta

Mittareiden uusiminen

Olemme käynnistäneet mittareiden laajamittaisen uusimisen vuonna 2023 ja kaikki nykyiset mittarit uusitaan vuoden 2030 loppuun mennessä. Sähkömittareiden tekninen käyttöikä on noin 15 vuotta ja mittareiden uusiminen on aloitettu vanhimmista laitteista. Vuoden 2024 loppuun mennessä vaihdetaan noin 120 000 mittaria eri puolilta Helsinkiä. Samassa kiinteistössä voi olla eri ikäisiä mittareita, joten kaikkia mittareita ei välttämättä vaihdeta samalla kertaa.

Tietoa mittarinvaihdoista

Alueiden asukkaita tiedotetaan mittareiden vaihdosta sitä mukaa kun vaihdot etenevät. Mittarinvaihdot toteuttaa kumppanimme Eltel Networks. Jos sähkömittari sijaitsee asuintiloissasi, Eltel Networks sopii kanssasi asennusajankohdasta. Jos sähkömittarit sijaitsevat taloyhtiön yleisissä tiloissa, Eltel Networks tiedottaa mittarinvaihdosta kirjeitse ja tekstiviestillä. Suosittelemme seuraamaan Eltel Networksin tiedotteita mittareiden vaihdosta ja toimimaan Eltelin ohjeiden mukaan.

Mittarinvaihto on yksinkertainen toimenpide ja asennuskäynnin kesto on noin puoli tuntia. Mittarinvaihdosta aiheutuu lyhyt sähkökatko.

Sujuvan mittarinvaihdon varmistamiseksi, huolehdithan että mittarin edessä on riittävästi vapaata tilaa asentajan turvallista työskentelyä varten. Myös kiinteistöjen sisäänpääsytietojen sekä sopimushenkilön matkapuhelinnumeron ajantasaisuudesta tulee huolehtia. Jos yksittäinen mittari jää vaihtamatta esim. kerrostalossa, joudutaan tämän mittarin mittaustiedot todennäköisesti arvioimaan etäluentayhteyden katketessa.

Karttapalvelu mittarinvaihdoista

Alla olevasta painikkeesta pääset tarkastelemaan jatkuvasti päivittyvää karttaa, josta näet seuraavien kuukausien aikana toteutettavat mittarinvaihdot Helsingissä.

Avaa kartta

kartta-2.png

Lisätietoa

Käyttöpaikoissa, joissa siirtotuotteena on aikasiirto, on käytettävissä mittariin asennettu rele esim. sähkölämmitysten ohjauksia varten. Kuormanohjaukset kytkeytyvät päälle satunnaisviiveellä klo 22-23 välisenä aikana ja pois päältä klo 7. Aikasiirron yösiirtohinta alkaa kuitenkin klo 22.

Älykäs sähköverkko hyödyttää sähkönkäyttäjiä ja auttaa rakentamaan valmiuksia uusiutuville energiaratkaisuille. Uuden sukupolven sähkömittarit tarjoavat entistä reaaliaikaisempaa tietoa omasta sähkönkäytöstäsi. Mittarin kanteen sijoitetun HAN (Home Area Network) -kotiautomaatioliitännän kautta pääset hyödyntämään 10 sekunnin välein päivittyvää tietopakettia esimerkiksi sähköautolatauksen optimointiin.

Mittarin kannessa on RJ-12-liitin, johon voit liittää oman, tietoa vastaanottavan laitteen. HAN-portti aktivoidaan Helen Sähköverkon toimesta, jonka jälkeen portista saa tietoa ulos 10 sekunnin sykleissä. Rajapinnan aktivointi on maksuton.

Alta pääset lukemaan Seskon suosituksen sähköenergiamittareiden paikallista H1-asiakasrajapintaa varten sekä tarkistaa listauksen lähetettävistä tiedoista. Yhteydenottolomakkeella voit tilata HAN-portin aktivoimisen.

Seskon rajapinta (pdf)

Yhteydenottolomake portin aktivointiin

HAN-portilla varustettuja mittareita on ryhdytty asentamaan vuoden 2023 alusta lähtien ja kaikki mittarit on varustettu HAN-portilla vuoden 2030 loppuun mennessä. Mittarivaihtojen yhteydessä saat HAN-portillisen mittarin ilman erillistä maksua. Jos haluat HAN-portillisen mittarin jo aiemmin, ota yhteyttä Helen Sähköverkon Liittymäpalveluihin (yhteydenottolomake)

HAN-portin rajapintakuvaus (pdf)

Kysymyksiä mittareista ja niiden vaihdoista

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Kumppanimme Eltel Networks tiedottaa asukkaita mittarinvaihdosta.

Perehdy saamiisi tiedotteisiin ja toimi niissä olevien ohjeiden mukaisesti. Näin varmistamme, että sähkömittarisi vaihto sujuu hyvin.

Aidon 6511 (yksivaiheinen mittari):
Korkeus 230 mm, leveys 130 mm, syvyys 86 mm

Aidon 7534 (kolmivaiheinen mittari):
Korkeus 264 mm, leveys 170 mm, syvyys 86 mm

Uuden mittarin asennuskäynti kestää noin puoli tuntia.

Vaihdettavat sähkömittarit on asennettu 2000-luvun alussa ja ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Uudet sähkömittarit tarjoavat entistä tarkempaa tietoa sähkönkulutuksesta ja mahdollistavat älykkään sähköverkon palveluiden kehittämisen.

Turvallisuussyistä emme kytkeneet sähköjä, koska jokin sähkölaite oli päällä. Varmistathan, että kaikki sähkölaitteet ovat pois päältä kytkemishetkellä. Esim. lieden tai kiukaan päälle jääneet tavarat aiheuttavat palovaaran.

Huom. Olet itse vastuussa turvallisesta kytkennästä.

Kun olet käyttöpaikassa voit kytkeä sähköt itse vastaamalla tekstiviestiin Helen K.

Mikäli sähkömittarisi sijaitsee asunnossasi, pitää pääkytkimen olla I-asennossa, jotta mittariin saadaan yhteys. Jos et halua kytkeä sähköjä tekstiviestin avulla tai sinulla on kysyttävää etäkytkentään liittyen, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme 09 617 8010, avoinna 24/7. (puhelun hinta).

Ääni liittyy Landis&Gyr-merkkisen mittarin automaattiseen etäkytkentä-/etäkatkaisulaitteen toimintavalmiuden tarkistukseen. Tarkistus tehdään kerran vuorokaudessa ja ajankohta määräytyy siitä, milloin etäkytkentä-/katkaisulaitetta on viimeksi käytetty tai milloin mittarilta on ollut sähköt katkaistuna. Tarkistusajankohta siirtyy noin viisi minuuttia aikaisemmaksi joka vuorokausi. Naksahduksen ajankohtaa voi siirtää itselleen sopivaan ajankohtaan joko katkaisemalla sähköt hetkeksi mittarissa olevalla ohjauspainikkeella tai asunnon pääkytkimestä. Tällöin toimintavalmiuden testaus tapahtuu seuraavan kerran 24 tunnin kuluttua.

Etäluettavat mittarit mittaavat sähköenergian erittäin tarkasti. Mittareille on asetettu erittäin tiukat tekniset vaatimukset ja niiden tietoturvan taso on korkea. Mittalaitteisto testataan tehtaalla ja kenttäolosuhteissa ennen asennusten alkamista. Etäluenta mahdollistaa lisäksi mittalaitteiden automaattisen kunnonvalvonnan, jolloin vikaantuneet mittarit voidaan vaihtaa nopeasti uusiin.

Mikäli epäilet vikaa sähkömittarissasi, voit pyytää sähkömittarin tarkistuksen. Tarkastuksen suorittaa Helen Sähköverkon mittarointiurakoitsija. Lue lisää sähkömittarin tarkistuksesta.

Helpoiten sähkönkäyttöä voi seurata raportointipalvelustamme.

Maksuttomassa palvelussa voit seurata kotisi, yrityksesi tai kiinteistösi energiankäyttöä jopa tunneittain. Se auttaa suunnittelemaan ja vähentämään energiankäyttöäsi. Sähkönkäyttö näkyy myös sähkömittarin näytöllä.