Tietoa sähköpulasta

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti ulkomailta eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkäyttöä joudutaan hetkellisesti rajoittamaan huolellisesti suunnitelluin kiertävin sähkökatkoin. Sähkökatkoja kierrätetään Helen Sähköverkon alueella noin tunnin katkoina, kunnes sähköpula on päättynyt.

Perustietoa

Mahdolliseen sähköpulaan on varauduttu valtakunnallisesti, ja siihen liittyvät toimintamallit on hyvin suunniteltu ja harjoiteltu.

Valtakunnallisesta sähkön tehotasapainosta ja operatiivisestä johtamisesta vastaa kantaverkkoyhtiö Fingrid. Ennen kuin kiertävät sähkökatkot otetaan käyttöön, Fingridillä on useita toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Vasta viimeisimpänä keinona otetaan käyttöön alueelliset kiertävät sähkökatkot.

Sähköpulasta aiheutuva katko vaikuttaa sekä sähkön että lämmön saantiin.

Sähköpulassa Helen Sähköverkko toteuttaa Fingridin pyynnöstä sähkönkäytön rajoitukset varautumissuunnitelmansa mukaisesti. Sähkökatkot eivät kohdistu yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin, kuten sairaaloihin ja pelastuslaitoksiin. Asuminen ei ole yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittistä.

Miten saan tiedon sähköpulasta?

Kuulet sähköpulasta luultavasti tiedotusvälineiden kautta, sillä siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajalti.

Kerromme asiakkaillemme sähköpulasta johtuvista kiertävistä sähkökatkosta tekstiviestillä. Viestissä lukee, että sähkökatkon syynä on sähköpula.

Saat tekstiviestin ennen sähkökatkoa, jos saamme tiedon kiertävistä sähkökatkoista riittävästi ennakkoon. Muussa tapauksessa lähetämme tekstiviestin, kun sähkökatko on alkanut.

Miten voin pienentää sähköpulan todennäköisyyttä?

Voit vaikuttaa sähköpulan todennäköisyyteen tarkkailemalla sähkönkäyttöäsi ja vähentämällä sähkönkulutustasi. Erityisen tärkeää on vähentää omaa sähkönkäyttöä huippukulutuksen aikaan aamulla kello 8–10 ja iltapäivällä kello 17–19.

Lue vinkkejä energiansäästöön

Lue vinkkejä sähkökatkoon varautumiseen

Toimi näin sähköpulasta johtuvan sähkökatkon aikana

  • Pidä ikkunat ja ovet kiinni. Sähkökatkon aikana kerros-, rivi- ja omakotitaloasunnot eivät ehdi viilentyä merkittävästi.
  • Vältä vedenkulutusta.
  • Jos asut kaukolämpökiinteistössä, älä käytä vettä sähkökatkon aikana.
  • Pidä jääkaapin ja pakastimen ovi kiinni. Näin elintarvikkeet säilyvät käyttökelpoisina.
  • Vältä hissin käyttöä.
  • Näin sähkökatko vaikuttaa kodin lämmitykseen ja veden käyttöön

Video: Mikä ihmeen sähköpula?

Energiateollisuus ry