Saavutettavuusseloste

Helen Sähköverkko Oy pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti. Tämä saavutettavuusseloste koskee Helensahkoverkko.fi -sivustoa.

Saavutettavuuden tila

Helenin verkkosivustot täyttävät Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavaa seuraavista syistä:

a) Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen.

  • Osalla visuaalisia elementtejä ei ole tarkoituksenmukaisia tekstivastineita (WCAG 1.1.1)
  • Joillakin sivuilla sivuston elementit voivat estää käyttämästä käyttäjän omia apuvälineitä, jotka liittyvät kohdistuksen näkyvyyden korostamiseen (WCAG 2.4.7)
  • Osalla linkeistä ei ole tarkoituksenmukaisia tekstivastineita tai kuvaavia linkkitekstejä (WCAG 1.1.1, 2.4.4)
  • PDF-tiedostoissa on yleisesti saavutettavuusongelmia esim. lukujärjestyksen, tekstivastineiden, otsikoiden ja taulukoiden merkinnän, sekä tiedoston kielen suhteen (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2, 3.1.1)
  • Kuvaajien ja kaavioiden käyttö voi aiheuttaa ongelmia ruudunlukija- ja näppäimistökäytössä ja niistä ei saa samaa tietoa irti kuin hiirikäytössä (WCAG 1.1.1, 1.4.4)

Puutteet pyritään korjaamaan vuoden 2021 aikana.

b) sovellettava lainsäädäntö ei kata kyseistä sisältöä

  • Helensahkoverkko.fi-sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja tiedostoja, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia. Aiemmin kuin 23.9.2018 julkaistuja tiedostoja ei lain mukaan tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi tai poistaa.  

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 15.12.2020. Seloste perustuu kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto direktiivin (EU) 2016/2102 vaatimukset.

Selostetta tarkistettiin viimeksi 22.12.2020

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen? Ilmoita siitä meille! Voit ottaa yhteyttä joko verkkolomakkeella tai soittamalla numeroon 09 617 8090 (arkisin 8-18). Helen Sähköverkko Oy:n palveluiden saavutettavuudesta vastaa Helen Oy:n digitaalisten palveluiden yksikkö. 

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuusvaatimukset.fi