Varaudu sähkökatkoihin

Varaa kotiisi ainakin seuraavat tavarat sähkökatkon varalta

Sähkökatko voi syntyä sähköpulatilanteessa, jolloin sähkönkäyttöä joudutaan säännöstelemään. Myös esimerkiksi maankaivutöissä sattuneet kaapelivauriot tai sähköverkon tekniset viat voivat katkaista sähköt hetkellisesti.

On hyvä muistaa, että sähkökatko voi sattua milloin tahansa. Siksi kotona kannattaa aina pitää saatavilla seuraavia tavaroita sähkökatkon varalta:

  • Taskulamppu ja paristoja. Myös kynttilät ja tulitikut ajavat saman asian.
  • Paristo- tai akkukäyttöinen radio, josta voi kuunnella tiedotteita. Autossa oleva radio toimii myös.
  • Polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija. Sähkökatkon aikana myös kaukolämmön jakelu keskeytyy.
  • Juomavettä ja ruokaa, jonka valmistus ei vaadi sähköä.
  • Käteistä rahaa. Sähkökatkon aikana pankkiautomaatit eivät toimi eikä kortilla maksu onnistu.

Puhelimet ja läppärit kannattaa aina pitää ladattuina. Tietokoneelle ja muille kodin herkille sähkölaitteille voi hankkia UPS-laitteen, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja koneen turvallisen alasajon sähkökatkon aikana.

Kodin kylmälaitteita ei kannata sähkökatkon aikana turhaan avata. Laitteiden kylmäsäilytyskyky on laiteriippuvaista. Jääkaappi säilyttää ruuat viileinä joitakin tunteja ilman sähköä ja uusimmat pakastimet jopa vuorokauden.

Hissin käyttöä tulee välttää median tai sähköverkkoyhtiön varoitettua suuresta sähköpulan riskistä.

Lue lisää kotitalouksien 72 tunnin varautumissuosituksesta osoitteesta 72tuntia.fi

Ajantasaista tietoa netissä

Sähkökatkosta ei tarvitse huolestua. Helen Sähköverkko huolehtii sähköverkosta ympärivuorokautisesti ja aloittaa vianselvityksen sekä sähköjen palauttamisen välittömästi.

Sähkökatkoon liittyviä tiedotteita voit seurata tältä sivustolta, X-tililtämme sekä radiosta. Karttapalvelustamme näet ajantasaisen tiedon sähkökatkoista Helsingin alueella. Koko Suomen tilanteen näet Energiateollisuuden julkaisemasta sähkökatkokartasta.

Helen Sähköverkon vikapalvelunumero 08001 80808 päivystää ympäri vuorokauden. Laajoissa sähkökatkoissa numero voi ruuhkautua, ja kuulet tällöin ajankohtaisen tiedotteen. Muistathan varmistaa, että myös naapureillasi ja lähimmäisilläsi on kaikki hyvin!