Pientuotannon kehitys

Yhä useampi helsinkiläinen taloyhtiö, yritys ja omakotitaloasuja hyödyntää itse tuottamaansa energiaa. Tältä sivulta löydät tietoa pientuotannosta Helen Sähköverkon alueella.

Kaupunginosa kWp
Kivikko 1056

Pientuotanto on selvässä kasvussa

Pientuotantokohteita on Helsingissä yhteensä 2371 ja niiden yhteenlaskettu nimellisteho on 41 030 kWp (05/2024). Vuonna 2023 aurinkosähkön tuottajien lukumäärä kasvoi 61 % ja asennettu teho kasvoi 49 %.

Pientuotanto yhteensä, kWh / päivä
Zoomaus: paina ja valitse haluamasi ajanjakso

Kaaviossa kuvataan asukkaiden ja yritysten omiin kiinteistöihin asennuttaman pientuotannon kehitys alkaen vuodesta 2014. Pientuotannon kehitys on selvässä kasvussa.

Lisätiedot: Luvut perustuvat Helen Sähköverkon mittarilukemiin. Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimaloiden tuotot on jätetty tästä kuvasta pois, jolloin asukkaiden ja yritysten omiin kiinteistöihin asennuttaman pientuotannon kehitys on helppo todeta. Aaltomainen vaihtelu johtuu tuotannon luonteesta: merkittävä osa helsinkiläisestä pientuotannosta on aurinkoenergiaa, jonka tuotanto vaihtelee luontaisesti vuodenajan ja säätilan mukaan.


Pientuotanto edellisen seitsemän päivän aikana

Pientuotanto yhteensä, kWh

Kaavio näyttää pientuotannon määrän Helen Sähköverkossa viimeisen 7 päivän aikana. Pientuotanto on pääosin aurinkovoimaa, joten talvisin pientuotanto on vähäistä.

Lisätiedot: Luvut perustuvat Helen Sähköverkon mittarilukemiin. Tiedot ilmestyvät muutaman päivän viiveellä. Aaltomainen vaihtelu johtuu tuotannon luonteesta: merkittävä osa helsinkiläisestä pientuotannosta on aurinkoenergiaa, jonka tuotanto vaihtelee luontaisesti vuodenajan ja säätilan mukaan.


Muista ilmoitus verkkoon liittymisestä

Meille on tärkeää seurata pientuotannon kehitystä. Jos aiot ryhtyä sähkön pientuottajaksi ja esimerkiksi aurinkopaneelikokonaisuutesi tullaan kytkemään sähköverkkoon, muistathan ilmoittaa meille tästä. Seurannalla pyrimme myös vaikuttamaan asukkaiden turvallisuuteen: tuotantolaitoksen soveltuvuus, asianmukaiset standardit sekä asennustyön laatu takaavat, ettei ikäviä yllätyksiä tule eteen.

Ilmoitus on ilmainen. Suosittelemme sähköurakoitsijaasi tekemään ilmoituksen, mutta voit toki tehdä sen myös itse. Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta. 

Aurinkosähkön liittäminen