Energiayhteisön hyvityslaskentapalvelu

Taloyhtiö voi yhdessä asukkaidensa kanssa perustaa Energiayhteisön. Energiayhteisön avulla taloyhtiön asukkaat saavat mahdollisuuden hyödyntää taloyhtiön omien aurinkopaneelien sähköä. Tuotettu aurinkosähkö pienentää asukkaiden sähkölaskuja verkkopalvelumaksun, energiamaksun ja verojen osalta. Energiayhteisön perustaminen ja hyvityslaskenta on maksuton palvelu taloyhtiölle ja asukkaille.

Kaikki teho irti paneeleista

Taloyhtiöt ovat voineet aikaisemmin käyttää tuottamaansa aurinkosähköä vain kiinteistön yhteisissä tiloissa. Energiayhteisö ja hyvityslaskentapalvelu korjaa tilanteen. Hyvityslaskentapalvelun avulla aurinkopaneelien tuotanto jaetaan energiayhteisön sopimien jako-osuuksien kesken.

Ensisijaisesti aurinkopaneelien tuottama sähkö menee portaikkojen valaistukseen, koneelliseen ilmanvaihtoon, talosaunaan ja muuhun taloyhtiön yhteiseen kulutukseen. Aurinkoisina päivinä sähköä riittää myös asuntojen kulutukseen. Asukas säästää itse tuotetun sähkön osalta verkkopalvelumaksua, energiamaksua ja sähköveroa.

Veloitettavaa sähkönkäyttöä asukas voi itse seurata Oma Sähköverkko -palvelusta. Hyvityslaskentapalvelun myötä aurinkopaneeli-investoinnin koko kannattaa mitoittaa kiinteistösähkön kulutusta suuremmaksi, jotta sähköä riittää asukkaidenkin käyttöön.

Energiayhteisön asukasopas

Energiayhteisön hyvityslaskennan palvelukuvaus ja sopimusehdot

Näin liityt energiayhteisön hyvityslaskentapalveluun

Taloyhtiön on tehnyt päätöksen aurinkopaneelien hankkimisesta ja tehnyt ilmoituksen pientuotannosta Helen Sähköverkolle.

Isännöitsijä tai taloyhtiön puheenjohtaja tekee tilauksen ottamalla yhteyttä tekniseen asiakaspalveluumme 09 617 8060 tai sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta. 
Tämän jälkeen lähetämme sinulle sähköpostilla sopimuksen ja liitteet.

Tutustu palvelukuvaukseen, allekirjoita sopimus ja merkitse jako-osuustaulukkoon, miten aurinkosähkön tuotanto jaetaan energiayhteisön jäsenten kesken.
Sopimuksella sovitaan myös, miten ylijäävä energia, jota ei kyseisellä ajankohdalla hyödynnetä, hyvitetään joko kiinteistön tai asukkaiden hyväksi.

Saat vahvistuksen hyvityslaskennan aloitusajankohdasta sähköpostiisi.

Nauti omien aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä!

Usein kysytyt kysymykset

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Energiayhteisö on yksi jakamistalouden muoto, jossa yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä toistensa kanssa. Energiayhteisöistä on eri malleja eri käyttötarkoituksiin ja -kohteisiin. Esimerkiksi taloyhtiö voi perustaa kiinteistön sisäisen energiayhteisön, joka rinnastetaan sähkön pientuottajaan. Tällöin taloyhtiön ei tarvitse maksaa tuottamastaan sähköstä veroja

Energiayhteisön hyvityslaskentapalvelu on liitetty huoneistoon, eli sähköverkkoyhtiön termein käyttöpaikkaan. Asukkaan vaihtuessa hyvityspalvelu jatkuu automaattisesti, kun uusi asukas solmii sähkösopimuksen kyseiseen huoneistoon. Huomioitavaa on, että asukas tekee myös pientuotannon ostosopimuksen huoneistoon, jos energiayhteisö on valinnut, että jokainen asukas voi itse myydä verkkoon syötetyn ylijäävän energian.

Asukkaan vaihdosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen sähköverkkoyhtiölle. Riittää, kun uusi asukas tekee asuntoonsa sähkösopimuksen ja mahdollisen pientuotannon ostosopimuksen valitsemansa sähkönmyyjän kanssa.

Hyvityslaskentapalvelu on liitetty huoneistoon, eli sähköverkkoyhtiön termein käyttöpaikkaan. Sähkönmyyntisopimuksella tai sen vaihtumisella ei ole vaikutusta hyvityslaskentapalvelun toimivuuteen. Voit vapaasti valita itsellesi sopivimman sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi myyjän kanssa. Muistathan tällöin siirtää myös mahdollisen pientuotannon ostosopimuksesi uudelle myyjälle.

Hyvityslaskentapalvelu ei vaadi muutoksia kiinteistön sähköverkkoon. Aurinkopaneelit kytketään yleensä kiinteistön sähkömittarin taakse, jolloin ylimääräistä sähkömittaria ei tarvita.

Hyvityslaskentapalvelun käyttö on ilmaista sekä taloyhtiöille, että asukkaille. Hyvityslaskentapalvelun avulla Helen Sähköverkko haluaa edistää taloyhtiöiden mahdollisuutta tuottaa aurinkosähköä.

Netotuslaskenta koskee aurinkosähkön pientuottajia, jossa asiakas sekä ostaa että myy sähköenergiaa. Jos sähköä sekä tuotetaan että kulutetaan saman tunnin aikana, tuotettava sähkö alentaa ostetun sähkön määrää. Tällöin kulutuksesta vähennetään tuotetun energian määrä. Tuntikohtainen netotus tarkoittaa, että yhdellä tunnilla voi olla joko sähkönostoa tai myyntiä.

Helen Sähköverkko ilmoittaa kulutuksen ja tuotannon määrän Datahubiin, joka hoitaa netotuslaskennat käyttöpaikoille. Helen Sähköverkko jyvittää aurinkosähkön hyödyt asukkaille ilmoitettujen jako-osuuksien mukaisesti.

Aurinkosähkön tuotanto vähentää ensisijaisesti kiinteistön sähkön kulutusta, jolloin netotuslaskenta tehdään kiinteistön käyttöpaikkaan. Tästä ylijäänyt tuotanto jaetaan asukkaille.

Mikäli kohde on netotuslaskennassa, ei ole mahdollista, että saman tunnin aikana olisi sekä kulutusta että tuotantoa yhtä aikaa.