Aurinkosähkön liittäminen

Oman aurinkovoimalan käyttöönotto mahdollistaa sinulle itse tuotettua sähköä. Voimalan käyttöönotto edellyttää lupaa paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Huolehdithan, että voimalan asentanut sähköurakoitsijasi tekee ilmoituksen laitteistoista meille. Ilmoitus on maksuton.

Tietoa aurinkosähköstä

Kiinteistö voi omalla aurinkovoimalalla saavuttaa merkittäviä etuja. Kustannussäästöjä syntyy, kun sähköverkosta ostettavaa sähköä tarvitaan vähemmän, hiilijalanjälki pienenee fossiilisten polttoaineiden käytön vähentyessä ja kiinteistön arvo kasvaa. Hyvällä voimalan suunnittelulla varmistetaan, että aurinkopaneelit on teknisesti mahdollista sijoittaa kiinteistölle ja paneelit on mitoitettu kattamaan kiinteistön omaa kulutusta taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Kuinka toimia?

Ennen sähkön pientuotantolaitoksen hankintaa kannattaa selvittää rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitsetko rakennus- ja toimenpideluvan.

Pientuotantolaitteistosi suunnittelusta, mitoittamisesta ja asennustöistä vastaa sähköasennusluvat omaava ammattitaitoinen sähköurakoitsijasi. Sähköurakoitsijasi vastuulla on huomioida verkkoyhtiön ohjeet ja vaatimukset laitteistolle.

Sähköurakoitsijasi tekee pakollisen ilmoituksen verkkoyhtiölle. Käytännössä sähköurakoitsijasi täyttää ja allekirjoittaa pientuotannon yleistietolomakkeen (pdf) (tai perustietolomakkeen (pdf) + käyttöönottotarkastuspöytäkirjan (pdf) yli 50 KVA laitteistot) ja lähettää sen yhteydenottolomakkeen kautta vähintään 2 viikkoa ennen aiottua käyttöönottoa. Huom! Valitsethan yhteydenottolomakkeen aiheeksi Pientuotanto ja hyvityslaskenta.

Käsittelemme ilmoituksen ja annamme luvan pientuotantolaitteiston kytkemiseen sähköverkkoon.

Muista tehdä sähkönostosopimus sähköverkkoon tuotetulle sähkölle sähkönmyyjän kanssa. Sopimusta varten toimitamme käyttöpaikkatunnuksen kytkentäluvan yhteydessä.

Sähköurakoitsija ilmoittaa liittymisestäsi Helen Sähköverkolle

Sähköurakoitsija ilmoittaa liittymisestäsi Helen Sähköverkolle
Jos esimerkiksi aurinkopaneelikokonaisuutesi tullaan kytkemään sähköverkkoon, tulee tästä ilmoittaa meille.


Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain asianmukaiset sähköasennusluvat omaava ammattitaitoinen sähköurakoitsija, joka myös tekee pakollisen ilmoituksen verkkoyhtiölle.


Helen Sähköverkko käsittelee pientuotantoilmoituksen ja antaa luvan laitoksen kytkemiseen sähköverkkoon.