20 vuotta sähkökaappitaidetta Helsingin katukuvassa

Helsingissä on reilu 7500 sähkökaappia joista 560 on vuosien varrella saaneet katukuvaa koristavan teoksen. Sähkökaappitaidetta on Helsingissä tehty jo noin 20 vuoden ajan. Sähkökaappeja ovat maalanneet niin päiväkotiryhmät kuin eläkeläiset. Kaappien maalaajia on kymmeniä, ellei peräti satoja. Helen Sähköverkon puolelta toimintaa on koordinoinut yksi henkilö, kehityspäällikkö Minna Paavola.

Minna Paavola maalatun jakokaapin edustalla.

Kuva. Minna Paavola on vetänyt sähkökaappien maalaamiseen liittyvää projektia menestyksekkäästi vuodesta 2013.

On lokakuinen aamu, kun istumme juttelemaan Osmontien toimistolla Helen Sähköverkon kehityspäällikkö Minna Paavolan kanssa sähkökaappeihin liittyvästä taiteesta. Keskustelu on innostavaa ja saa huokailemaan miten upeaa yhteisöllisyyttä projekti on tuonut Helsingin sähkönjakelijan ja kaupunkilaisten välille. Valokuva, jossa eläkeläisryhmä SixFive Cru maalaa Töölössä sähkökaappia ja juovat posliinikupeista kahvia kauniina kesäpäivänä kiteyttää tämän projektin hienouden.

Kaikki sai alkunsa katukuvan siistimisestä

2000-luvun alussa aloitettiin projekti katukuvan siistimiseksi ja elävöittämiseksi. Sähkökaapit joissa oli taidetta, valokuvia ja muotoilua jäivät yleisemmin sotkematta kuin sähkökaapit joissa oli vain tuo jakokaappien ikoninen harmaapinta. Projektin innoitus lähti tuolloiselta Helsingin Energian (nyk. Helen) ympäristöjohtajalta Martti Hyvöseltä. Erilaisia tekniikoita sähkökaappien pintojen koristamiseen kokeiltiin teipistä polykarbonaattilevyihin. Nyt vakiintunein toteutus on maalaus.

Minna Paavola tuli Helen Sähköverkkoon vuonna 2013 ja sai yhdeksi tehtäväkseen kasvattaa ja kehittää sähkökaappien maalauksiin liittyvää projektia Helsingissä. Erilaisia projekteja sähkökaappien kanssa onkin ollut lukuisia ja sähkökaappien mahdollisuuksia on hyödynnetty monipuolisesti. Esimerkiksi kaupunginosien historiaa on esitelty kiinnittämällä valokuvia sähkökaappeihin, suurten tapahtumien aluekarttoja on maalattu tapahtuma-alueen sähkökaappeihin sekä Arabiassa sähkökaappeja on käytetty katutaiteen alustana. Helsingin Arabiassa onkin jo lähes kaikki sähkökaapit maalattu Arabian katutaidefestivaalien yhteydessä.

Maalaamiseen tarvitaan aina lupa

Sähkökaappeja saa maalata kuka vaan, mutta maalaamiseen tarvitaan aina etukäteislupa. Ennen maalausta tulee ottaa yhteyttä Helen Sähköverkkoon. Taiteilija saa ohjeen maalauksesta ja pyynnön lähettää luonnos teoksesta.

-Kun taiteilija hyväksyy ohjeemme ja luonnos on Helen Sähköverkon arvojen mukainen, annamme maalausluvan lähes poikkeuksetta, Paavola vakuuttaa.

Helsingissä kaupunkilaiset ovat ottaneet taidemuodon hyvin vastaan ja maalatut sähkökaapit keräävät paljon positiivista huomiota sosiaalisessa mediassa. Kaikki maalatut sähkökaapit on merkattu Helen Sähköverkon karttapalveluun. Kartan avulla voi suunnistaa ihailemaan teoksia paikan päälle tai ihailla valokuvia teoksista jopa kotisohvalta käsin.

Taidekaappikartta

Ota yhteyttä

Minna Paavola on vienyt projektia kunniakkaasti eteenpäin, suuret kiitokset hänelle! Sähkökaappeihin liittyvät tiedustelut ja maalauspyynnöt voi lähettää osoitteeseen taidejakokaapit@helen.fi.

Teksti: Elina Rapeli