Sähkönkulutuksen mittaus uudistuu

Uusimme ensimmäisiä 2000-luvulla asennettuja sähkömittareita entistä älykkäämmiksi mittareiksi seuraavan kahden vuoden aikana. Vaihdettavia mittareita on tässä erässä noin 120 000 kpl. Uudet mittarit mahdollistavat oman sähkönkäytön seurannan entistä tarkemmin. Helsingissä on kaikkiaan noin 420 000 mittaria.

Etäluettavat mittarit

Sähkön kulutusta mitataan ja mittarin toimintoja ohjataan etäyhteyden kautta. Etäluettavaa sähkömittaria ei tarvitse käydä lukemassa paikan päällä, vaan tiedot sähkönkulutuksesta siirtyvät sähköisesti.

Sähkösopimusten alkamiseen ja päättämiseen liittyvissä sähköjen kytkennöissä ja katkaisuissa sähköt voidaan kytkeä päälle tai pois etäyhteyden kautta. Sähköt kytketään ja katkaistaan automaattisesti sähkösopimusten voimassaoloaikojen mukaisesti.

Älykäs sähköverkko hyödyttää sähkönkäyttäjiä ja auttaa rakentamaan valmiuksia uusiutuville energiaratkaisuille. Uuden sukupolven sähkömittarit tarjoavat entistä reaaliaikaisempaa tietoa omasta sähkönkäytöstä. Mittarin kanteen sijoitetun RJ12-kotiautomaatioliitännän kautta asiakas pääsee hyödyntämään 10 sekunnin välein päivittyvää tietopakettia, jota voi hyödyntää esimerkiksi sähköautojen latauslaitteiden optimoinnissa.

Omaa sähkönkulutusta voi seurata kellon ympäri Oma Helen -palvelussa. Oma Helen kertoo kattavasti energiankäytöstäsi ja -tuotannostasi selkeän ja oivaltavan informaation avulla. 

Tietoa mittarinvaihdosta

Mittarinvaihdot alueilla Pakila-Paloheinä-Maununneva-Hakuninmaa-Torpparinmäki on saatu päätökseen. Kantakaupungissa ja muualla Helsingissä mittarinvaihdot aloitetaan keväällä 2023 ja ne jatkuvat alueittain vuoden 2024 loppuun saakka.

Alueiden asukkaita tullaan tiedottamaan mittareiden vaihdosta. Mittarinvaihdot toteuttaa kumppanimme Eltel Networks. Jos sähkömittari sijaitsee asuintiloissasi, Eltel Networks sopii kanssasi asennusajankohdasta. Jos sähkömittarit sijaitsevat taloyhtiön yleisissä tiloissa, tiedotamme mittarinvaihdosta. Suosittelemme seuraamaan Eltel Networksin tiedotteita mittareiden vaihdosta ja toimimaan Eltelin ohjeiden mukaan. Päivitämme alla olevaa aluekarttaa sitä mukaa kun mittarinvaihdot etenevät. 

Mittarinvaihto on yksinkertainen toimenpide, ja asennuskäynnin kesto on noin puoli tuntia. Mittarinvaihdosta aiheutuu lyhyt sähkökatko.

Seuraavien asennustöiden aikataulu:

Alue

Aloitus

Lopetus

MSA 102

27.6.2023

4.9.2023

MSA 202

25.7.2023

2.10.2023

MSA 103

22.8.2023

30.10.2023

MSA 203

19.9.2023

27.11.2023

Mittarit tarjoavat hyötyjä arkeen

  • Uusien mittareiden avulla sähkönkulutusta voi seurata viidentoista minuutin mittausjaksolla. Entistä tarkempi mittaustieto auttaa energiankäytön suunnittelussa. 
  • Tarkemman mittaustiedon avulla saa enemmän hyötyjä Oma Helen -palvelun mahdollisuuksista.
  • Uudet mittarit on varustettu RJ12-liitynnällä, jonka avulla saa lähes reaaliaikaista tietoa esimerkiksi kotiautomaatiojärjestelmän hyödynnettäväksi.

Kysymyksiä mittarinvaihdosta

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Kumppanimme Eltel Networks tiedottaa asukkaita mittarinvaihdosta.

Perehdy saamiisi tiedotteisiin ja toimi niissä olevien ohjeiden mukaisesti. Näin varmistamme, että sähkömittarisi vaihto sujuu hyvin.

Uuden mittarin asennuskäynti kestää noin puoli tuntia.

Vaihdettavat sähkömittarit on asennettu 2000-luvun alussa ja ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän. 

Uudet sähkömittarit tarjoavat entistä tarkempaa tietoa sähkönkulutuksesta ja mahdollistavat älykkään sähköverkon palveluiden kehittämisen.

Kysymyksiä etäluennasta

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Turvallisuussyistä emme kytkeneet sähköjä, koska jokin sähkölaite oli päällä. Varmistathan, että kaikki sähkölaitteet ovat pois päältä kytkemishetkellä. Esim. lieden tai kiukaan päälle jääneet tavarat aiheuttavat palovaaran.

Huom. Olet itse vastuussa turvallisesta kytkennästä.

Kun olet käyttöpaikassa voit kytkeä sähköt itse vastaamalla tekstiviestiin Helen K.

Mikäli sähkömittarisi sijaitsee asunnossasi, pitää pääkytkimen olla I-asennossa, jotta mittariin saadaan yhteys. Jos et halua kytkeä sähköjä tekstiviestin avulla tai sinulla on kysyttävää etäkytkentään liittyen, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme 09 617 8010, avoinna 24/7. (puhelun hinta).

Ääni liittyy Landis&Gyr-merkkisen mittarin automaattiseen etäkytkentä-/etäkatkaisulaitteen toimintavalmiuden tarkistukseen. Tarkistus tehdään kerran vuorokaudessa ja ajankohta määräytyy siitä, milloin etäkytkentä-/katkaisulaitetta on viimeksi käytetty tai milloin mittarilta on ollut sähköt katkaistuna. Tarkistusajankohta siirtyy noin viisi minuuttia aikaisemmaksi joka vuorokausi. Naksahduksen ajankohtaa voi siirtää itselleen sopivaan ajankohtaan joko katkaisemalla sähköt hetkeksi mittarissa olevalla ohjauspainikkeella tai asunnon pääkytkimestä. Tällöin toimintavalmiuden testaus tapahtuu seuraavan kerran 24 tunnin kuluttua.

Etäluettavat mittarit mittaavat sähköenergian erittäin tarkasti. Mittareille on asetettu erittäin tiukat tekniset vaatimukset ja niiden tietoturvan taso on korkea. Mittalaitteisto testataan tehtaalla ja kenttäolosuhteissa ennen asennusten alkamista. Etäluenta mahdollistaa lisäksi mittalaitteiden automaattisen kunnonvalvonnan, jolloin vikaantuneet mittarit voidaan vaihtaa nopeasti uusiin.

Mikäli epäilet vikaa sähkömittarissasi, voit pyytää sähkömittarin tarkistuksen. Tarkastuksen suorittaa Helen Sähköverkon mittarointiurakoitsija. Lue lisää sähkömittarin tarkistuksesta.

Helpoiten sähkönkäyttöä voi seurata raportointipalvelustamme. Maksuttomassa palvelussa voit seurata kotisi, yrityksesi tai kiinteistösi energiankäyttöä jopa tunneittain. Se auttaa suunnittelemaan ja vähentämään energiankäyttöäsi.

Sähkönkäyttö näkyy myös sähkömittarin näytöllä.