Uutinen / 17.3.2023

Helen Sähköverkko mukana mahdollistamassa sähköautojen latausverkoston laajennuksen Helsinkiin

Helen Oy toteuttaa merkittävän sähköautojen latausverkoston laajentamisen Helsinkiin tämän vuoden aikana. Toteutus sisältää 48 henkilöautojen ja kahdeksan taksiautojen latausasemakohdetta, sisältäen yhteensä yli 150 latauspistettä Helsinkiin.

Uusien latauspaikkojen rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa – ensimmäisten on suunniteltu olevan toiminnassa huhtikuun loppuun mennessä. Latauspisteiden toteutuksessa hyödynnetään olemassa olevien latauspaikkojen sijainteja, jotta uusia liittymiä ei tarvitse rakentaa alusta asti ja voidaan välttää tarpeetonta katujen auki kaivamista. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisiä latauspaikkoja laajennetaan ja verkoston laajuutta kasvatetaan uusilla liittymillä.

- Hankkeen kohteet suunnitellaan yhdessä asiakkaan tarpeen kanssa ja etsitään kokonaisuuden kannalta järkevät ratkaisut liittymille. Helsingin sähköverkko on vahva ja mahdollistaa latauspisteiden liittämisen pienin muutoksin. Tämä varmistaa sen, että sähköautojen latauspisteet toimivat tehokkaasti ja luotettavasti. Tämä projekti on erittäin tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta, Helen Sähköverkon liittymäasiantuntija Joona Kylmäniemi kertoo.

Latausverkoston laajentamisesta vastaavan Teemu Saareksin mukaan hankkeen onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä sähköverkon edustajien kanssa. Tavoitteena on rakentaa latauspisteitä, jotka mahdollistavat helpon ja nopean sähköauton lataamisen kaupungissa, samalla hyödyntäen olemassa olevia sähköverkon liittymiä ja latauspaikkoja. Kun hanke on valmis, Helsingissä on entistä kattavampi sähköautojen latausverkosto, joka palvelee Helsingissä liikkuvia sähköautoilijoita luotettavasti ja tehokkaasti. Helenin tämän vuoden tavoitteena on Suomen laajuisen latausverkoston kaksinkertaistaminen, jolloin vuoden loppuun mennessä verkostossa on jo yli 700 latauspistettä. Helsingin hanke on tärkeä askel kohti tätä tavoitetta.

- Yhteistyö ja tiedonvaihto Helen Sähköverkon kanssa on ollut alusta alkaen varsin helppoa ja sujuvaa. Projekti on laaja ja aikataulu tiukka, joten tehokas liittymien suunnittelu ja toteutus ovat projektin onnistumisen näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä, Helen Oy:n projektipäällikkö Teemu Saareks kertoo.

Helen Sähköverkko vastaa sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta Helsingissä. Kaupungin liikenteessä on käynnissä nopea muutos sähköisten liikkumisvälineiden käyttöönotossa. Raideliikenteen lisäksi linja-autoliikenne ja henkilöautoliikenne sähköistyvät tällä hetkellä nopeasti. 2020-luvun loppuun mennessä sähköautojen määrän on ennustettu kymmenkertaistuvan nykyisestä.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne