Uutinen / 14.1.2021

Helsinkiläiset nauttivat Euroopan luotettavimmasta energian jakelusta

Sähköverkkojen luotettavuus on Helsingissä ennätystasolla. Viime vuonna sähköt olivat pois keskimäärin 1,2 minuuttia per helsinkiläinen. Erinomainen luotettavuuslukema on Euroopan ennätys. Siirtoverkkojen pitkäjänteinen kehittäminen tuo tulosta.  

Helsingin sähköverkko on rikkonut luotettavuusennätyksiä aiemminkin, edellinen Euroopan ennätys, 1,5 minuuttia, on vuodelta 2019. Viime vuonna saavutettiin uusi ennätys, 1,2 minuuttia. Tämä taso tarkoittaa, että helsinkiläinen kokee puolen tunnin sähkönjakelun keskeytyksen kerran 25 vuodessa. Erinomainen sähkön jakelun luotettavuus on seurausta vuosien aikana tehdystä määrätietoisesta työstä. Ikääntyvää sähköverkkoa on uusittu vuosittain suunnitelmallisesti, mikä pitää sähköverkon vikamäärät jo itsessään pienenä. Lisäksi 2010-luvulla on investoitu automaattisiin vianhallintalaitteisiin, joiden avulla iso osa maan alla kulkevien sähkökaapeleiden vioista saadaan korjattua ilman, että asiakkaat huomaavat mitään. Toinen iso syy luotettavuuden parantumiseen on automaation lisääminen sähköverkkoon. Automaation avulla mahdolliset sähkökatkoja aiheuttavat viat löydetään ja eristetään muusta verkosta nopeasti, ja sähköt voidaan palauttaa asiakkaille toista reittiä pitkin. 
 
- On upeaa saavuttaa jälleen ennätystulos sähkön jakelun luotettavuudessa. Kun otetaan huomioon asukkaiden maksamat ostovoimakorjatut sähkönhinnat ja verrataan Helsinkiä muihin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin, niin voidaan todeta, että Helsingissä siirretään sähköä luotettavimmin ja halvimmalla hinnalla, iloitsee palvelujohtaja Jouni Lehtinen Helen Sähköverkosta.  
 
Faktat: 

  • Helsingissä sähköt olivat keskimäärin poissa 1,2 minuuttia vuonna 2020. Vuoden 2019 tilastojen mukaan asemakaava-alueilla sähköt olivat poikki keskimäärin 30 minuuttia ja asemakaava-alueiden ulkopuolella 378 minuuttia.
    Lähde: Energiateollisuus 
  • Ostovoimakorjattu sähkönhinta on Helsingissä halvinta eurooppalaisista pääkaupungeista. 
    Lähde: VaasaETT