Uutinen / 16.5.2019

Suomalaisen katutaiteen huippunimet kohtaavat Suvilahden maalauskilpailussa

Suvilahden uuden graffitiaidan avajaisissa lauantaina 25.5.2019 suomalaisen katutaiteen huippunimet kohtaavat maalauskilpailussa. Graffitiaita ympäröi Helen Sähköverkon sähköasemaa. Katso kuvat ja äänestä suosikkiasi!  

Uusi graffitiaita on näkyvä osa Suvilahden alueella käynnistyvää muutosta, jonka tavoitteena on keskittää katutaide sille varattuihin paikkoihin ja pitää historiallisesti arvokkaat rakennukset vapaina maalista. 

Graffitiaita otetaan käyttöön lauantaina 25.5.2019. Suomalaisen katutaiteen huippunimet saapuvat Suvilahden graffitiaidan avajaisiin kisaamaan luovuudessa ja maalaustaidossa klo 9 alkaen. Paras maalaus ja tuhannen euron pääpalkinnon saaja selviää netin yleisöäänestyksellä. Äänestys alkaa lauantaina klo 12 ja jatkuu 3.6. asti.

"Graffitikulttuurissa on tärkeää kehittää omalaatuinen ja tunnistettava tyyli. Kilpailuun osallistuukin monen eri tyylilajin huippunimet Suomesta. Mukana kilpailussa on muutaman vuoden takainen Graffitin Suomenmestari Trama, graffitin kautta menestykseen päätyneitä kuvataiteilijoita ja eturivin naisgraffititaiteilijoita.", kertoo Suvilahdessa toimivan Make Your Mark graffitigallerian pitäjä Umut Kiukas.  

Suvilahden alueella sijaitsee Helen Sähköverkon uusin, vuonna 2018 valmistunut Kalasataman sähköasema. Sähköasema palvelee alati kasvavaa Kalasataman aluetta. Sähköasemaa ympäröi graffitimaalaukseen suunniteltu metalliseinä, joka on sata metriä pitkä ja kolme metriä korkea. Aita tulee olemaan maalausten mukana muuttuva teos, johon jokainen on tervetullut osallistumaan.

"Kaupunkilaisten sähköstä huolehtimisen lisäksi meidän on tärkeää huolehtia kaupunkikuvasta. Esimerkiksi sähköasemien suunnittelussa ympäristönäkökulmat otetaan huomioon. Myös osa muuntamoistamme ja sähkökaapeistamme on maisemoitu erilaisten taideprojektien avulla.", kertoo Helen Sähköverkon viestintäpäällikkö Petri Vihavainen.  

Suvilahti on jatkuvasti muuttuva ainutlaatuinen teollisuusmiljöö ja kulttuurikeskus, jossa katutaiteella on aina ollut vahva jalansija. Kesällä 2019 luvattomiin paikkoihin tehdyt graffitit putsataan Suvilahden rakennuksista sekä Kaasukelloista ja maalaajia ohjataan tekemään katutaidetta vain niille varattuun paikkaan uudella graffitiaidalla. Historiallisesti arvokkaat rakennukset pidetään jatkossa puhtaina.  

"Katutaide ja graffitit kuuluvat Suvilahteen ja ovat osa alueen ilmettä. Katutaiteeseen kuuluu totta kai myös ripaus anarkismia mutta suojeltujen rakennusten seinien ja luonnon kivistä tehtyjen muurien maalaus ei ole hyväksyttävää. Luvattomia maalauksia katsotaan jatkossa vahingontekona ja ilkivaltana ja niihin puututaan.” toteaa myyntipäällikkö Jouni Kärki Suvilahden aluetta hallinnoivasta Kiinteistö Oy Kaapelitalosta.

Faktat:

  • Graffitiaita on osa vuonna 2018 käyttöönotettua Kalasataman sähköasemaa. Sähköaseman ja graffitiaidan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Virkkunen & CO.
  • Kalasataman sähköasema palvelee n. 20 000 ihmistä Kalasataman, Kulosaaren ja Suvilahden kaupunginosissa.
  • Graffitiaidan avajaiset ja maalauskilpailu järjestetään la 25.5.2019 klo 9 – 16 Suvilahden alueella, lähellä osoitetta Sörnäisten rantatie 22.
  • Maalauskilpailun voittaja selviää yleisöäänestyksellä. Yleisö voi äänestää parasta maalausta. Äänestys alkaa lauantaina klo 12 ja jatkuu 3.6. asti.
  • Kilpailussa on säävaraus, sateen sattuessa maalauskilpailua siirretään.