Alamittaus

Alamittauspalvelu on liikekiinteistöjen omistajille suunnattu palvelu, joka helpottaa liiketilojen sähkönkulutuksen hallinnointia. Vuokralaisille palvelu mahdollistaa vapaan sähkösopimuksen kilpailuttamisen. Katsotaan yhdessä onko alamittaus toteutettavissa kiinteistöönne. 

Kenelle?

Alamittaus toteutetaan tyypillisesti kiinteistöihin, joiden sähkömittaus on toteutettu yhdellä mittauksella. Yleensä kyseessä on liikekiinteistö, jossa on yli kaksi vuokralaista ja ainakin yksi sähköä reilusti kuluttava vuokralainen.

Miksi?

Alamittauspalvelu helpottaa merkittävästi kiinteistön omistajan työtä poistamalla vuokralaisten sähkönkäytön jälkilaskutuksen. Vuokralainen solmii sähkösopimuksen suoraan valitsemansa sähkönmyyjän kanssa.

Miten?

Kiinteistöissä, joissa on jo käytössä useampi sähköverkkoyhtiön mittaus, alamittausta ei voida soveltaa. Muissa tapauksissa arvioimme yhdessä sopiiko alamittaus kiinteistöönne. 

Mitä alamittaus tarkoittaa?

  • Jokaisen vuokralaisen sähkönkulutusta mitataan etäluettavalla sähkömittarilla. Vuokralainen tekee sähkösopimuksen haluamansa sähkönmyyjän kanssa.
  • Kiinteistön omistajan ei tarvitse enää hallinnoida vuokralaisten sähkönkulutusta, sillä omistajan sähkölaskuun karttuu vain yleisten tilojen sähkönkulutus. Vuokralaisten sähkömittarin lukeminen ja laskuttaminen jää historiaan.
  • Kun vuokralaisen sähkösopimus päättyy, sähköntoimitus katkeaa. Uusi vuokralainen tekee oman sähkösopimuksensa ja sähköntoimitus alkaa.

Näin alamittaus toimii

Kiinteistön liiketilojen sähkönkulutusta mittaamaan asennetaan erilliset mittarit Helen Sähköverkon mittarointiohjeen ja standardien mukaisesti. Mittareiden asennus voidaan tehdä lähes kaikenlaisiin kiinteistöihin, mutta toisinaan se voi vaatia mittaviakin muutostöitä.

Järkevintä alamittaus on ottaa käyttöön kiinteistön saneerauksen yhteydessä tai uudiskohteissa. Autamme sinua selvittämään, mitä muutostöitä kiinteistöön on tehtävä, jotta alamittaukseen investointia on helpompi arvioida.

Ei alamittausta. Koko kiinteistössä yksi sähkömittari.

Alamittaus. Kaikille vuokrattaville tiloille on oma etäluettava mittari. Päämittarista luetaan koko kiinteistön sähkönkulutus.

Haluatko alamittauspalvelun kiinteistöösi?

Alamittauspalvelun suunnittelu alkaa aina keskustelulla Helen Sähköverkon kanssa. Arvioimme yhdessä, sopisiko palvelu kiinteistösi tarpeisiin.

Ota yhteyttä liittymäpalveluumme puh. 09 617 8086 tai sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Tietoa alamittauspalvelusta

Alamittauspalvelun palvelukuvaus ja sopimusehdot 

Kysymyksiä alamittauspalvelusta

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Kiinteistön omistaja maksaa kiinteistöverkkoon tehtävät sähkösuunnittelu- ja -urakointityöt. Helen Sähköverkko ei peri omistajalta alamittauksen palvelumaksua eikä uusista alamittauksista mittarointimaksua. Sekä kiinteistön omistajalta että vuokralaisilta peritään verkkopalvelusopimukseen perustuva normaali sähköverkon verkkopalvelumaksu (siirtomaksu), kuten kaikista sähkönkäyttöpaikoista yleensäkin.

Käyttöönottoprosessin kuvaus (PDF)

Lue tarkemmin
alamittauspalvelun käyttöönotosta

Lue lisää