Herttoniemen 20 kV sähköaseman toisiouusinta

Herttoniemen sähköaseman suojaus- ja ohjausjärjestelmät on uusittu. Projektin myötä kaikki Helsingin 25 sähköasemaa on automatisoitu. Hankkeet ovat olleet tärkeässä osassa, että Helsingissä nautitaan Euroopan luotettavimmasta sähköstä.

Tietoa projektista

Helen Sähköverkossa on vuodesta 2007 alkaen tehty järjestelmällisesti sähköasemien toisiouusintoja. Suojaus- ja ohjausjärjestelmien (ns. toisiojärjestelmät) elinkaari on n. 20-25 vuotta. Suojaus- ja ohjausjärjestelmät on uusittu moderneja älykkäitä kenttälaitteita ja IEC61850 standardin mukaisen ethernet-pohjaisen asemaväylätietoliikenteen sisältäviksi. Uusi teknologia mahdollistaa uudet suojausfunktiot, laitteiden itsevalvonnan, häiriöntallennuksen sekä paljon tarkemman tietomäärän laite- ja prosessivioista. Myös nopeita laitteiden välisiä digitaaliviestejä voidaan käyttää. Sähköasemien suojaus- ja ohjausjärjestelmiä on toteutettu 1-3 kpl vuodessa. Sähköasemien toisiojärjestelmien saaminen automaation pariin näkyy asiakkaille luotettavampana sähkönjakeluna ja Helen Sähköverkolle vähempänä kunnossapitotarpeena suojausjärjestelmille.

Herttoniemen sähköaseman toisiouusinta on merkittävä siinä mielessä, että sen automatisoinnin jälkeen kaikki Helsingin 25 isoa sähköasemaa on automatisoitu.

Herttoniemen 20 kV projekti aloitettiin vuoden 2019 loppupuolella esisuunnittelulla. Projektin varsinainen suunnitteluvaihe oli syksyllä 2020, ja automaation tehdaskoe joulukuussa. Asennus ja käyttöönottovaihe itse Herttoniemen sähköasemalla alkoi tammikuussa 2021. Asennus ja käyttöönotto tehtiin kahdessa vaiheessa. Ensin toinen puolikas sähköasemasta uusittiin ja toinen jatkoi sähkönsiirtoa asiakkaille. Sitten vaihdettiin uusittu osa käyttöön ja toinenkin puoli uusintaan. Asennukset ja käyttöönotto saatiin päätökseen huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

herttoniemen-sahkoasema.jpg

Katso myös