Uutinen / 30.8.2018

Helteet nostivat sähkönkulutusta Helsingissä

Helteinen sää lisäsi kuluneena kesänä sähkötehon tarvetta. Yleisesti kesällä sähkön käyttö laskee talvipakkaspäiviin verrattuna. Kuitenkin nykyisin erilaisten viilennysjärjestelmien yleistyminen kaupoissa, toimistoissa ja kotitalouksissa nostaa kesäajan sähkön käyttöä.

Helsingissä kuluvan kesän suurin sähkötehon tarve 635 MW oli 3.8.2018 klo 11-12. Vuorokauden keskilämpötila oli tuona päivänä +25,1 °C. Vastaavasti talven suurin sähkötehontarve 762 MW koettiin pakkasjaksolla helmikuun lopulla 27.2.2018 klo 18-19 vuorokauden keskilämpötilan oltua -16,5 °C.

 -        Etelä-Euroopan sähköverkoissa huipputehot koetaan kesäaikaan jäähdytyksen vuoksi jo nyt. Meillä Helsingissäkin kesä- ja talvipäivien erot sähkötehon tarpeessa kaventuvat, Petri Vihavainen Helen Sähköverkosta kertoo.

 Aurinkoinen kesä näkyi myös aurinkosähkön tuotantoluvuissa. Helenin aurinkovoimalaitokset Suvilahdessa ja Kivikossa ovat olleet ennätystahdissa. Tuottoisin kuukausi oli toukokuu ja tällöin Suvilahti tuotti yhteensä 53 MWh ja Kivikko 158 MWh aurinkosähköä.

 Pientuotanto jatkaa vahvaa kasvuaan Helsingin alueella. Sähköverkkoon tuotetun pientuotannon määrä on tuplaantunut viime kesästä. Tällä hetkellä pienet aurinkosähköjärjestelmät kotitalouksien ja liikekiinteistöjen katoilla tuottavat sähköverkkoon käytännössä yhtä paljon kuin Suvilahden aurinkovoimala yksinään.

 Kokonaisuutena helsinkiläisten sähkön käyttö ensimmäisellä puolivuotiskaudella on ollut hieman edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempaa, kasvua viime vuoteen on 0,6 %.