Uutinen / 8.1.2018

Aurinkosähkön tuotanto kasvaa voimakkaasti Helsingissä

Aurinkosähkön pientuottajien lukumäärä Helsingissä kaksinkertaistui viime vuonna. Pääkaupungissa on jo noin 200 pientuottajaa.

Yhteensä Helsingissä on tällä hetkellä käytössä aurinkosähköä 3250 kWp (kWp on aurinkopaneeleiden nimellistehon yksikkö, kilowatt-peak). Aurinkopaneeleja asennetaan aikaisempaa isompina kokonaisuuksina. Helsingissä on viisi suurempaa, yli 100 kWp aurinkovoimalaa, suurimpana näistä Helenin omistamat aurinkovoimalat Kivikossa (850 kWp, yhteensä 2992 aurinkopaneelia) sekä Suvilahdessa (340 kWp, yhteensä 1194 aurinkopaneelia).

Suurin osa aurinkovoimaloista on kuitenkin yksityishenkilöiden omistuksessa: tyypillinen aurinkovoimala tuottaa sähköä oman kodin tarpeisiin, on kooltaan 4–7 kWp ja käsittää noin 16–28 aurinkopaneelia.

Yksityishenkilöiden ja pienyritysten aurinkovoimalat Helsingissä nelinkertaistuivat viime vuoden aikana tehomäärällä mitattuna. Koko Suomen aurinkosähköstä Helsingin osuus on noin 10 prosenttia.

Helsingin kesäpäivän sähkönkulutuksesta voidaan kattaa aurinkovoimalla vajaa prosentin osuus.

Aurinkovoimala sopii myös taloyhtiöön

Aurinkopaneeleita asennetaan yhä useammin myös kerrostaloihin sekä rivi- ja paritaloihin. Helen Sähköverkko on mukana FinSolar-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää aurinkosähkön hyödyntämistä taloyhtiöissä ja kehittää asukkaiden pientuotantoon sopivia malleja käytännön kokeilujen avulla.

Yksi hankkeen pilottikohteista sijaitsee Pikku-Huopalahdessa. Taloyhtiöön kuuluu 24 asuntoa ja rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit. Taloyhtiön aurinkovoimalan tuotto jyvitetään sen omistaja-asukkaille laskennallisesti mittaustietojen perusteella. Hyvityslaskentapalvelu on ollut koekäytössä kesästä 2017 alkaen ja kokemukset pilotista ovat positiivisia.

- Suurin osa Helen Sähköverkon asiakkaista asuu taloyhtiössä kerros-, rivi- tai paritalossa. Etäluettavien sähkömittareiden ja hyvityslaskentapalvelun avulla taloyhtiöissä asuvat pientuottajat saavat saman hyödyn siirtomaksun ja sähköveron osalta kuin omakotitalossa asuvat pientuottajat. Nykyinen lainsäädäntö asettaa kuitenkin vielä haasteita koekäytössä olevan hyvityslaskentamallin laajamittaiselle käytölle, kertoo Helen Sähköverkon mittauspäällikkö Mika Nousiainen.

 

Faktat:

  • Pientuottajien lukumäärä kaksinkertaistui vuonna 2017.
  • Suurin osa itse tuotetusta energiasta hyödynnetään omassa kohteessa, ja vain 15 prosenttia myydään muiden käytettäväksi.
  • Uusista aurinkopaneelikokonaisuuksista täytyy aina ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle. Näin toimimalla pientuotanto on turvallista sekä pientuottajalle itselle että naapureille.

Lisätietoa: