Uutinen / 2.6.2017

Toimitusjohtajan katsaus I/2017

Helsingissä sähköverkon hintalaatusuhde on erinomainen. Asiakkaat saavat hyvää toimitusvarmuutta ja eurooppalaisittain sähkönsiirron hintataso on edullista.

Maailman parhaita luotettavuudessa

Sähköverkon luotettavuus Helsingissä on maailman kärkiluokkaa. Asiakas kohtaa puolen tunnin sähkökatkon vain kerran kymmenessä vuodessa. Huipputulos on vaatinut pitkäjänteistä suunnittelua ja työtä. Luotettavuuden parantamisen aloitimme jo yli kymmenen vuotta sitten, paljon ennen nykyisen lainsäädännön toimitusvarmuusvaatimuksia. Sähköverkko Helsingissä on säävarma, ja lainsäädännön vaatimat toimitusvarmuusnäkökulmat on täytetty.

Haluamme ylläpitää pääkaupungissa saavutetun erittäin korkean sähköverkon luotettavuuden. Otimme tänä vuonna käyttöön merkittävän koko kantakaupungin sähkönsyöttöä varmistavan siirtoyhteyden. Viikinmäestä rakennettiin kantaverkkotasoinen 400 MW:n siirtoyhteys Sörnäisiin. Kantakaupungin sähkönsyöttö on nyt turvattu kolmella eri yhteydellä.

Koko Helsingin alueen kantaverkkotasoinen sähkönsiirto on muutenkin hoidettu Helen Sähköverkon toimesta, vaikka näkemyksemme mukaan siirtoverkon kehittämisvelvollisuus Helsinginniemen valtakunnallisestikin merkittävään kuormituskeskittymään olisi kantaverkkoyhtiö Fingridillä. Toistaiseksi kantaverkkoyhtiö ei kuitenkaan ole sijoittanut jakelualueellemme ainuttakaan kantaverkon syöttöasemaa.

Kalasatamaan valmistuu tänä vuonna uusi sähköasema, jonka avulla varmistamme uuden kehittyvän alueen sähkönsaannin. Näiden uusinvestointien lisäksi uudistamme kesällä myös vanhentuvaa 1950-70-luvuilla rakennettua sähköverkkoa. Työmaitamme näkyy mm. Punavuoressa, Eirassa, Ullanlinnassa ja Kalliossa.

Euroopan halvimpia siirtohinnoissa

Eurooppalaisten pääkaupunkien sähkön hintavertailussa helsinkiläisen asiakkaan sähköstä maksama ostovoimakorjattu hinta on halvin. Siirtotariffeissakin olemme kolmanneksi halvin, halvempia ovat ainoastaan Zagreb ja Valletta (lähde: VaasaETT). Suomalaisessa vertailussa Helen Sähköverkon siirtohinnat ovat keskitasoa. Toimintaympäristö vaikuttaa siirtohintojen tasoon. Tiiviissä suurkaupunkiympäristössä rakentaminen on maaseutua huomattavasti kalliimpaa, vaikka etäisyydetkin ovatkin lyhyitä.

Kulut ja kustannukset tasapainoon

Asiakkuuteen liittyy monia kiinteitä kuluja, joihin siirrettävän energian määrä ei vaikuta. Esimerkiksi sähkön mittaus, valvonta ja viankorjausvalmius maksavat, vaikkei asiakas käyttäisi sähköä ollenkaan. Sähköverkon kapasiteetti määräytyy asiakkaiden tarvitseman huipputehon mukaan, ei energian. Kustannuksistamme 75 % on kiinteitä menoja ja vain 25 % on riippuvaisia kulutetusta energiasta. Tätä taustaa vasten valmistelemme pidemmällä aikavälillä hinnoitteluun uudistuksia. Tavoitteena on muuttaa hinnoittelurakennetta paremmin vastaamaan verkon kustannuksia. Sähkölämmittäjille tulee heinäkuusta alkaen perusmaksun rinnalle toteutuneeseen sähkötehoon perustuva tehomaksu.

Asiakkaiden kuluttama sähköteho vaihtelee niin vuorokauden sisällä kuin vuodenaikojen välilläkin. Suurimmat tehohuiput koetaan talvipakkasilla. Sähköverkko on rakennettu asiakkaiden tarvitseman tehohuipun mukaisesti. Käytännössä uuden tehomaksun myötä sähkölämmitysasiakkaat maksavat kulutetun energian lisäksi siitä, kuinka paljon käyttävät sähköverkon kapasiteettia huippukulutustilanteessa.

Nostamme siirtohintoja Helsingissä 1.7.2017 alkaen. Siirtolaskun verollinen loppusumma nousee noin kuusi prosenttia. Energiavirasto valvoo hinnoitteluamme, ja tehtävän korotuksen jälkeenkin yhtiömme siirtohinnat ovat viranomaisen sallimalla kohtuullisella tasolla. Siirtohintoja on viime vuosina laskettu useaan otteeseen, viime ja tämän vuoden hinnankorotusten jälkeen hintatasomme palaa vuoden 2012 tasolle.

 

Haluan toivottaa kaikille asiakkaillemme hyvää ja lämmintä kesää!

Risto Harjanne
Toimitusjohtaja

 

Helen Sähköverkko - Välttämätön hyvä