Aurinkosähkön liittäminen

Oman aurinkovoimalan käyttöönotto mahdollistaa sinulle itse tuotettua sähköä. Voimalan käyttöönotto edellyttää lupaa paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Huolehdithan, että voimalan asentanut sähköurakoitsijasi tekee ilmoituksen laitteistoista meille. Ilmoitus on maksuton.

Perustietoa pientuotannosta

Pientuotannoksi lasketaan kaikki alle 1000 kVA tuotantolaitokset. Tätä suurempien tuotantolaitosten siirtomaksut määräytyvät erillisen tuotannon siirtohinnaston mukaisesti.

Pientuotannon siirtomaksut koskevat pienjänniteverkkoon (0,4 kV) ja keskijänniteverkkoon (10 tai 20 kV) liittyneitä pientuotantolaitoksia.

Muistathan ilmoittaa meille pientuotannostasi.

Tee ilmoitus 

Henkilö poimii omenoita omenapuusta. Taustalla näkyy katto, jossa on aurinkopaneeleja.

Kuinka toimia?

Ennen sähkön pientuotantolaitoksen hankintaa kannattaa selvittää rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitsetko rakennus- ja toimenpideluvan.

Pientuotantolaitteistosi suunnittelusta, mitoittamisesta ja asennustöistä vastaa sähköasennusluvat omaava ammattitaitoinen sähköurakoitsijasi. Sähköurakoitsijasi vastuulla on huomioida verkkoyhtiön ohjeet ja vaatimukset laitteistolle.

Sähköurakoitsijasi tekee pakollisen ilmoituksen verkkoyhtiölle. Käytännössä sähköurakoitsijasi täyttää ja allekirjoittaa pientuotannon yleistietolomakkeen (pdf) (tai perustietolomakkeen (pdf) + käyttöönottotarkastuspöytäkirjan (pdf) yli 50 kVA laitteistot) ja lähettää sen yhteydenottolomakkeen kautta vähintään 2 viikkoa ennen aiottua käyttöönottoa. Huom! Valitsethan yhteydenottolomakkeen aiheeksi "Pientuotanto ja hyvityslaskenta".

Helen Sähköverkko käsittelee ilmoituksen ja antaa luvan pientuotantolaitteiston kytkemiseen sähköverkkoon.

Muista tehdä sähkönostosopimus sähköverkkoon tuotetulle sähkölle sähkönmyyjän kanssa. Sopimusta varten toimitamme käyttöpaikkatunnuksen kytkentäluvan yhteydessä.

Sähköurakoitsija ilmoittaa liittymisestäsi Helen Sähköverkolle

Jos esimerkiksi aurinkopaneelikokonaisuutesi tullaan kytkemään sähköverkkoon, tulee tästä ilmoittaa meille.


Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain asianmukaiset sähköasennusluvat omaava ammattitaitoinen sähköurakoitsija, joka myös tekee pakollisen ilmoituksen verkkoyhtiölle.


Helen Sähköverkko käsittelee pientuotantoilmoituksen ja antaa luvan laitoksen kytkemiseen sähköverkkoon.