Hyvityslaskenta

Hyvityslaskentapalvelun avulla taloyhtiön asukkaat saavat mahdollisuuden hyödyntää taloyhtiön omien aurinkopaneelien sähköä. Tuotettu aurinkosähkö pienentää asukkaiden sähkölaskuja verkkopalvelumaksun, energiamaksun ja verojen osalta. Mitä isompi aurinkovoimala taloyhtiöllä on katollaan, sitä suurempi osuus asunnoissa kuluvasta sähköstä voidaan tuottaa oman katon paneeleilla. Parasta palvelun käytössä on, että se on ilmaista sekä taloyhtiölle että asukkaille!

Kaikki tehot irti paneeleista

Taloyhtiöt ovat voineet aikaisemmin käyttää tuottamaansa aurinkosähköä vain kiinteistön yhteisissä tiloissa. Uusi hyvityslaskentapalvelu korjaa tilanteen. Hyvityslaskentapalvelun avulla myös asunnoissa on mahdollista hyödyntää taloyhtiön omien aurinkopaneelien sähköä.

Ensisijaisesti aurinkopaneelien tuottama sähkö menee portaikkojen valaistukseen, koneelliseen ilmanpoistoon ja muuhun taloyhtiön yhteiseen kulutukseen. Aurinkoisina päivinä sähköä riittää myös asuntoihin. Asukas säästää itse tuotetun sähkön osalta verkkopalvelumaksun, energiamaksun ja sähköverot.

Jokainen asukas näkee omalta verkkopalvelulaskultaan, kuinka paljon aurinkosähköä on käytetty omassa asunnossa.

- Hyvityslaskentapalvelun myötä aurinkopaneeli-investoinnin koko kannattaa mitoittaa pelkän kiinteistösähkön kulutusta suuremmaksi, jotta sähköä riittää asukkaidenkin käyttöön, sanoo Helen Sähköverkon mittauspäällikkö Mika Nousiainen.

Hyvityslaskentapalvelun avulla Helen Sähköverkko haluaa edistää taloyhtiöiden mahdollisuutta tuottaa aurinkosähköä.

Hyvityslaskenta on ollut mahdollista ottaa käyttöön vuoden 2021 alusta alkaen helsinkiläisissä taloyhtiöissä. 

Miten saat aurinkosähköä kotiisi?

Taloyhtiön aurinkopaneelihankinnan jälkeen muistakaa ilmoittakaa pientuotannosta paikalliselle jakeluverkkoyhtiölle. Tämän jälkeen hyvityslaskentapalvelu voidaan tilata.

Tilauksen tekemiseksi ota yhteyttä mittarointipalveluumme. Saat paluupostia. Tutustu palvelukuvaukseen, allekirjoita sopimus ja kerro miten aurinkosähkön tuotanto jaetaan osakkaille.

Tuotettu aurinkosähkö vähentää ensisijaisesti taloyhtiön kiinteistön sähköenergiaa. Ylijäänyt aurinkosähkö jaetaan osakkaille ja osakkaat näkevät hyvitetyn energiamäärän omalla verkkopalvelulaskullaan.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä mittarointipalveluumme puh. 09 617 8060, tai sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta.

Aurinkopaneelien liittämisestä sähköverkkoon täytyy aina tehdä ilmoitus paikalliselle jakeluverkkoyhtiölle. Hyvityslaskentapalvelun käyttöönotto edellyttää, että ilmoitus on tehty. 

Tee ilmoitus aurinkosähkön liittämisestä

 

Kysymyksiä hyvityslaskennasta

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Hyvityslaskentapalvelu on liitetty huoneistoon, eli sähköverkkoyhtiön termein käyttöpaikkaan. Asukkaan vaihtuessa hyvityspalvelu jatkuu automaattisesti, kun  uusi asukas solmii sähkösopimuksen kyseiseen huoneistoon. 

Asukkaan vaihdosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen sähköverkkoyhtiölle. Riittää, kun uusi asukas tekee asuntoonsa sähkösopimuksen valitsemansa sähkönmyyjän kanssa.

Hyvityslaskentapalvelu on liitetty huoneistoon, eli sähköverkkoyhtiön termein käyttöpaikkaan. Sähkönmyyntisopimuksella tai sen vaihtumisella ei ole vaikutusta hyvityslaskentapalvelun toimivuuteen. Voit vapaasti valita itsellesi sopivimman sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi myyjän kanssa.

Hyvityslaskentapalvelu ei vaadi muutoksia kiinteistön sähköverkkoon. Helen Sähköverkko hoitaa laskennat olemassa olevilla sähkömittareilla ja jyvittää aurinkosähkön hyödyt asukkaille osakkeiden suhteessa.

Hyvityslaskentapalvelun käyttö on ilmaista sekä taloyhtiöille, että asukkaille. Hyvityslaskentapalvelun avulla Helen Sähköverkko haluaa edistää taloyhtiöiden mahdollisuutta tuottaa aurinkosähköä.

Hyvityslaskentapalvelu käyttää hyväkseen taloyhtiön ja jakeluverkkoyhtiön olemassa olevaa infraa. Aurinkopaneelit kytketään kiinteistön sähkömittarin taakse, jolloin ylimääräisiä sähkömittareita tai sähköasennuksia ei tarvita. Aurinkosähkön tuotanto tulee ensisijaisesti käytettyä taloyhtiön kiinteistöön ja tästä ylijäänyt tuotanto jaetaan asukkaille. Taloyhtiön saama hyöty aurinkosähköstä tulee kaikkien osakkaiden hyödyksi.

Kun hyvityslaskentapalvelu otetaan käyttöön, Helen Sähköverkko toteuttaa tasejakson sisäisen netotuksen (ns. tunnin sisäinen netotus) kaikkiin helsinkiläisiin pientuotantokohteisiin automaattisesti. Netotuksen jälkeen jokaisella taseselvitysjaksolla on joko tuotantoa tai kulutusta, ei molempia yhtäaikaa.