Uutinen / 27.2.2019

Sähköverkko kasvaa kaupungin kanssa

Helsingin kasvu tuo Helen Sähköverkolle lisää käyttäjiä. Sähköverkon jatkuva kehittäminen varmistaa sen, etteivät sähkökatkot häiritse jatkossakaan. Viikinmäkeen on suunnitteilla uusi järeä 400 kilovoltin siirtoyhteys.

Teksti Marjukka Puolakka | Kuva Getty Images

  

Helen Sähköverkko huolehtii siitä, että helsinkiläisten pistorasioihin virtaa sähköä nyt ja jatkossa – ilman katkoja. Tiiviisti rakennetussa kaupungissa 96 prosenttia sähköstä kulkee säältä suojassa maan alla. Keskimäärin helsinkiläinen kokee sähkökatkon vain joka kymmenes vuosi.

”Jatkuva ja fiksu kehittäminen takaa sen, että sähköverkon toimintavarmuus Helsingissä on huippuluokkaa. Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna sähkönsiirtokustannukset ovat matalimmasta päästä”, sanoo Helen Sähköverkon kehitysjohtaja Markku Hyvärinen.

Helsingin asukasluku kasvaa vauhdilla – maltillisenkin ennusteen mukaan kaupungissa on 774 000 asukasta vuonna 2050, yleiskaavan tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla. Tiivis asuntorakentaminen tuo Helen Sähköverkon jakelualueelle joka vuosi noin 5 000 uutta sähkön käyttöpaikkaa: koteja ja yrityksiä.

”Sähköverkko vaatii jatkuvaa ja pitkäjänteistä kehittämistä, jotta asiat ovat mallillaan myös tulevina vuosina”, Hyvärinen toteaa.

Käsikynkkää kantaverkon kanssa

Siinä missä Helen Sähköverkko tuo sähkön kuluttajalle, Fingrid vastaa koko maata yhdistävästä kantaverkosta. Fingridin sähkönsiirron runkoverkko koostuu yli 14 000 johtokilometristä ja 116 sähköasemasta.

”Palvelemme koko Suomea ja pidämme huolta kantaverkon toimintavarmuudesta. Vastaamme myös siitä, että EU-alueella sähkö ylittää vapaasti rajat, sillä Suomen kantaverkko on osa sähkön kansainvälisiä siirtomarkkinoita”, toteaa Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Parhaillaan Fingridissä paiskitaan töitä useiden paikallisten tuulivoimalaitosten liittämiseksi kantaverkkoon. Myös aurinko­sähkö on hyvä tapa lisätä maan energiantuotannon omavaraisuutta. Vuonna 2019 kantaverkkoon liitetään Olkiluodon ydinvoimalaitos, joka tuo johtoihin suuren määrän päästötöntä sähköä.

”Verkot elävät vahvasti sähköntuotannon ja kulutustapojen muutosten mukana. Ilmastonmuutos on iso ajuri verkkojen kehittämisessä. Kun sähköä tuotetaan puhtaammin, sen vaikutukset näkyvät myös puhtaampana sähköisenä liikenteenä ja lämmöntuotantona”, Ruusunen huomauttaa.

Sähköverkkojen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa investoinnit kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Yhteistyötä tarvitaan, jotta kokonaisuus toimii. Parhaillaan käynnissä oleva Fingridin, Helen Sähköverkon ja Helsingin kaupungin yhteishanke tuo 400 kilovoltin järeimmän mahdollisen siirtoyhteyden keskelle kaupunkia, ensi kertaa Suomessa.

Uusia järeitä yhteyksiä

Vantaan Länsisalmesta Helsingin Viikinmäkeen rakennettava 400 kilovoltin kaapeliyhteys vastaa moneen tarpeeseen.

Helen valmistautuu sulkemaan Hanasaaren kivihiiltä ja pellettiä käyttävän voimalaitoksen vuoden 2024 loppuun mennessä. Taustalla on tavoite vähentää pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Hanasaaren sulkeminen tietää isoa lovea Helsingin lämmön- ja sähköntuotantoon.

”Suurin osa kaupungin tarvitsemasta sähköstä kuluu Helsinginniemen kärjessä. Kun Hanasaaren tuotanto lakkaa, tarvitaan järeitä 400 kilovoltin siirtoyhteyksiä yhä lähemmäksi kaupungin ydintä”, Hyvärinen kertoo.

Myös tiivistyvä maankäyttö lisää sähkönkulutusta ja siirtotarvetta. Viikinmäen uuden sähköyhteyden on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä, minkä jälkeen suunnitelmissa on Vihdintien kaupunkibulevardin rakentaminen.

”Fingrid rakentaa Viikinmäkeen 400 kilovoltin kaapeliyhteyden. Me puolestamme siirrämme Vihdintien varressa kulkevan 110 kilovoltin avojohdon kaupunkirakentamisen tieltä maan alle. Sähköverkot ovat kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Suurempi osa siirrettävästä sähköstä ohjautuu idempänä sijaitsevaan Fingridin kaapeliyhteyteen, mikä helpottaa meidän maakaapelointiprojektia Länsi-Helsingissä”, sanoo Hyvärinen.

Työt eivät tähän lopu. Vuoden 2025 tienoilla alkaa Helen Sähköverkon etäluentamittarien vaihtourakka, jossa 400 000 kulutusmittaria päivitetään uuden sukupolven laitteisiin. Uusien mittarien avulla asiakkaat voivat nykyistä paremmin seurata reaaliaikaista sähkönkulutustaan ja tehdä kulutusta vähentäviä päätöksiä.