Pientuotannon kehitys

Tutustu nyt muutokseen: Yhä useampi helsinkiläinen taloyhtiö, yritys ja omakotitaloasuja hyödyntää itse tuottamaansa energiaa. Pientuotantolaitoksen liittäminen Helen Sähköverkkoon on osa hankintaa ja asennustöitä.

Tuotannon kasvu
30 %
Aurinkosähkön tuottajien lukumäärä kasvoi 30 % vuonna 2021.
Paikallisesti käytetyn energian osuus tuotetusta
80 %
Suurin osa pientuotannosta hyödynnetään suoraan asennuskohteessa ja vain viidennes syötetään verkkoon.

Pientuotanto on selvässä kasvussa

Pientuotanto yhteensä, kWh / päivä
Zoomaus: paina ja valitse haluamasi ajanjakso

Kaaviossa kuvataan asukkaiden ja yritysten omiin kiinteistöihin asennuttaman pientuotannon kehitys alkaen vuodesta 2014. Pientuotannon kehitys on selvässä kasvussa.

Lisätiedot: Luvut perustuvat Helen Sähköverkon mittarilukemiin. Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimaloiden tuotot on jätetty tästä kuvasta pois, jolloin asukkaiden ja yritysten omiin kiinteistöihin asennuttaman pientuotannon kehitys on helppo todeta. Aaltomainen vaihtelu johtuu tuotannon luonteesta: merkittävä osa helsinkiläisestä pientuotannosta on aurinkoenergiaa, jonka tuotanto vaihtelee luontaisesti vuodenajan ja säätilan mukaan.


Aurinkopaneelit Helsingissä - Top 10 kaupunginosaa

Nimellisteho yhteensä, kWp / kaupunginosa

Kaupunginosa kWp
Kivikko 1056
Viikki 743
Hakuninmaa 567
Ruoholahti 485
Sörnäinen 396
Sompasaari 377
Malmi 336
Suutarila 283
Vartiokylä 235
Myllypuro 203

Lisätiedot: Luvut perustuvat Helen Sähköverkolle ilmoitettuihin aurinkosähköjärjestelmien nimellistehoihin. Nimellisteho kertoo aurinkosähköjärjestelmän laskennallisen enimmäistehon. 


Pientuotanto edellisen seitsemän päivän aikana

Pientuotanto yhteensä, kWh

Kaavio näyttää pientuotannon määrän Helen Sähköverkossa viimeisen 7 päivän aikana. Pientuotanto on pääosin aurinkovoimaa, joten talvisin pientuotanto on vähäistä.

Lisätiedot: Luvut perustuvat Helen Sähköverkon mittarilukemiin. Tiedot ilmestyvät muutaman päivän viiveellä. Aaltomainen vaihtelu johtuu tuotannon luonteesta: merkittävä osa helsinkiläisestä pientuotannosta on aurinkoenergiaa, jonka tuotanto vaihtelee luontaisesti vuodenajan ja säätilan mukaan.


Muista ilmoitus verkkoon liittymisestä

Meille on tärkeää seurata pientuotannon kehitystä. Jos aiot ryhtyä sähkön pientuottajaksi ja esim.aurinkopaneelikokonaisuutesi tullaan kytkemään verkkoon, muistathan ilmoittaa meille tästä. Seurannalla pyrimme myös vaikuttamaan asukkaiden turvallisuuteen: tuotantolaitoksen soveltuvuus, asianmukaiset standardit, sekä asennustyön laatu takaavat, ettei ikäviä yllätyksiä tule eteen.

Ilmoitus on ilmainen. Kannattaa pyytää sähköurakoitsijaasi tekemään ilmoitus, voit toki tehdä sen myös itse. Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen töiden  aloitusta.

Tutustu ohjeisiin